Til hovedinnhold
Fontenen foran Oslo S

Fonteneanlegget på Christian Frederiks plass (Østbanehallens sjøside) har fornyet dens prakt etter rehabilitering som startet i november 2021. Med ny vannkobling, belysning, elektrisk anlegg og tetting av lekkasjer er anlegget tilbake i ny glans. Under rehabiliteringen ble det lagt stor vekt på å bevare fontenes opprinnelige stil og karakter. I tillegg er all stein på utsiden av fontenen og 70 % av mosaikken bestått av gjenbrukt smågatestein for å fremme bærekraftig praksis og ressursbevaring.

Rennende vann er godt for sjela

Den vakre fontenen har vært et savnet og etterlengtet syn for reisende og forbipasserende i mange år, og er nå tilbake i sin fulle prakt i tråd med den opprinnelige kunstneriske tanke. Nå kan du nyte både syntet og lyden av fontenen på uteserveringen til Østbanehallen, og få ro i sjela mens solen varmer.

Foto: Liv Maria Nesje Lien.

En verdsatt del av byens kulturarv

Kunstverket av kunstneren Ørnulf Bast (1907-1974) ble opprinnelig gitt i gave til Oslo by fra Den Norske Amerikalinjen i 1936, men ble først montert og tatt i bruk i 1986 når fonteneanlegget ble ferdigstilt. Siden den gang har fontenen vært et kjent landemerke i Oslo.

Den historiske verdien og betydningen bak fonteneanlegget på Oslo S fortsetter å være en verdsatt del av byens kulturarv. Restaureringen har gjenopprettet fontenen til sin opprinnelige skjønnhet og har bidratt til å bevare og feire historien knyttet til anlegget.

Velkommen tilbake!