Til hovedinnhold

– Nå bugner det av gode råvarer i butikken. Det er så mye godt du kan lage!  

Sylvain Koesler hos Olivenlunden 1830 i Østbanehallen er ivrig når han viser oss rundt i butikken. Høstens varer har kommet og her finnes både oljer og balsamico som løfter kjente retter til nye smakshøyder.  

Vi spør om han har tips til hva vi skal lage i høst og Sylvain plukker ut flaskene han har mest tro på denne sesongen. De ansatte hos Olivenlunden 1830 trives best når de kan drodle med kunder rundt en rett de skal lage, eller bygge et måltid rundt et av deres produkter.  

Fårikål med en vri 

En av høstens store høydepunkter rundt manges middagsbord, er fårikål. Nordmenn har spist den tradisjonsrike retten i generasjoner og er kanskje ikke klar over at det går an å leke seg med de kjente smakene.  

Fårikål med chiliolje og mangobalsamico er kjempegodt! Her får du det sure, sterke og søte som mange kjenner fra asiatiske retter. Dryss over rett før servering og gjestene dine kommer til å forsyne seg flere ganger. Det lover jeg, sier Sylvain 

Han viser også fram en liten boks med hel pepper, en ingrediens som hører fårikålen til. Denne pepperen er fra Kambodsja og er «skarp og spiss», ifølge Sylvain. Et ekstra kick i fårikålen som alle setter pris på.  

Saken fortsetter etter bildet.

Sylvain Koesler hos Olivenlunden 1830 anbefaler folk å leke seg med kjente smaker, som å ha mangobalsamico og chiliolje på fårikålen. Foto: Liv Maria Nesje Lien.

Kakao med chili og sjokoladekrem 

Chilioljen du kjøpte til fårikålen trenger ikke støve bort i skapet etterpå. Den kan brukes til mange flere fristelser, som kakao. Sjokolade og chili er en velkjent kombinasjon og det er ikke uten grunn.  

 – Chilien gir en ekstra dybde og en varme som kler kakaoen godt. Det er smaker som utfyller hverandre, forteller Sylvain.  

Om du i tillegg lager kakaoen på Olivenlundens sjokoladekrem, kommer du aldri til å se deg tilbake. Kremen består av mørk økologisk kakao, hasselnøttkrem fra Provence og er laget i deres eget konditori i Banon i Provence.  

Om du blander chilioljen med sjokoladekremen eller smeltet sjokolade før du tilsetter væsken vil den ikke skille seg, tipser Sylvain om. Han forteller at også denne har flere bruksområder. Smelt kremen og ha den i en brownierøre, eller smør den på varme pannekaker. – Det blir ikke mer høstkos enn det, sier han med et smil 

Saken fortsetter etter bildet.

Chilioljen kan også brukes i kakao, sammen med Olivenlunden 1830s egen sjokoladekrem. Foto: Liv Maria Nesje Lien.

Utvalgte smaker for sesongen 

Hos Olivenlunden 1830 snakker de om oljene sine som om det er vin. Hvordan olivenoljen er laget, hvilke oliven som er brukt og ikke minst hvor den er laget, har mye å si for det ferdige produktet. Og som på vinsmaking kan du også her smake på de ulike variantene. En olivenolje er ikke bare en olivenolje.  

Årets Høstolje kommer fra Andalusia-regionen i Spania. Den er intens og urtepreget, og spesielt utvalgt for alt høsten har å by på av fisk-, vilt- og grønnsaksretter – eller sopp for den saks skyld. Dryss den over en soppsuppe eller sopprisotto for et ekstra godt måltid etter skogsturen, tipser Sylvain om 

Oljen er også valgt ut for å passe med høstens balsamico. Det er en hvit balsamico med tranebærjuice, forteller han. – Lag en dressing med én del balsamico og to deler olje, og dryss over en salat med lun chevre 

Sylvain tar fram enda en flaske fra hyllene. Det er en mørk balsamico med solbær – også en sikker vinner på kjøkkenet i høst. Han fyller opp en smaksprøve og serverer.   

 – Denne må dere prøve! Den passer perfekt til rotgrønnsaker. Glaser grønnsakene med den, ha på litt rosmarin og vips – et spennende tilbehør til for eksempel vilt, sier han, men stopper ikke der. – Du kan også bruke denne i en salat med geitost og blåbær, eller lage en solbæriskrem. Den er også ypperlig i blåbær- og solbærmuffins 

Så da er det bare å kaste seg over grytene i høst. Ingen tvil om at matgleden starter hos Olivenlunden 1830.  

Årets høstolje fra Olivenlunden 1830 er valgt ut for å passe sammen med høstbalsamicoene, som er tilsatt tranebær eller solbær. Foto: Liv Maria Nesje Lien.