
Lar deg se Oslo med nye øyne
Christiane Blix-Nilsen tar imot alle som kommer innom Oslo Visitor Center i Østbanehallen med et varmt smil, og har svar og råd om hva du burde gjøre i byen. Her jobber det folk fra hele verden, men alle snakker norsk og til sammen 14 andre språk. Christiane mener at det er en forutsetning at du er en Oslo-entusiast, men ikke nødvendigvis at du er norsk.
– Mange som jobber her kommer fra andre land eller andre steder i Norge, og det er nok en fordel å kunne se byen utenfra noen ganger. Det er lett å bli litt blind på alt det fine rundt oss og ta det litt for gitt. Å bo i en så fantastisk by som Oslo, med marka, fjorden og den lille travle hovedstaden som alltid er i utvikling. Når du har alt dette så tilgjengelig er det kanskje lett å glemme hvor spesielt det er, sier Christiane som flyttet til Norge fra Tyskland for 22 år siden.
I Oslo kan du løpet av en liten time være alene langt inne i skogen eller i en liten bukt på en av øyene. Christiane opplever at turister syns det er ganske eksotisk.
– Ja, de utenlandske besøkende setter stor pris på det, og vi som bor her må kanskje bli litt minnet på det. For selv om 80 prosent av de som kommer innom oss er fra utlandet, er resten fra Norge, også folk som bor i Oslo. Forskjellen på dem er selvfølgelig at de norske er mer kjent og har vært her før, og de kommer ofte i forbindelse med et arrangement, en konsert eller festival. De er likevel nysgjerrig på hvordan de kan bruke byen mens de er her.
Har du et enkelt tips for å finne ut av alt som skjer i byen?
– Vi har en «Hva skjer-kalender» på nettsiden vår, den legger vi mye arbeid i å holde oppdatert. Der kan du søke på dager og få oversikt over hva som skjer i byen når du er her. Den blir brukt av alle, ikke bare turister som er på besøk, forklarer Christiane.
Det er en medfødt norsk ting at vi skal greie oss selv, og vi trenger da ikke guide eller hjelp. Har vi noe å lære av turistene som spør om hjelp?
– Vi har nok blitt flinkere til både å søke informasjon og bruke guider. Kanskje er det fordi vi vil vite mer og lære samtidig som vi opplever ting. De som tar kontakt med oss er gjerne flinke til å planlegge, og liker å være
forberedt. Det som er fint for oss er at vi ofte lærer noe av dem som er innom også – særlig med folk som kjenner byen. Da blir det mer en samtale med utveksling av informasjon begge veier.
Er det slik at dere bare formidler nøktern informasjon, eller er det innafor å gi personlige råd også?
– Ja, så klart. Vi har ikke noe «manus» vi må forholde oss til. Vi gir både råd og informasjon, og det er faktisk den aller største fordelen med et betjent kontor. Du treffer et menneske som kan hjelpe deg, som er opptatt av å gi besøkende personlig veiledning og forstå hva de er ute etter. Mange får en ganske individuell plan over hva de kan gjøre når de er på besøk. Hvordan de skal bruke tiden på en måte som gjør at de får oppleve byen på en god måte.
Har vi som regel alt for ambisiøse mål om hva vi skal rekke?
– Helt klart, for eksempel er det optimistisk å tro at du vil rekke Nasjonalmuseet på en time. Det er generelt et godt råd å sette av nok tid, og ikke stresse for å se mest mulig. Det er ofte mange inntrykk, så derfor anbefaler vi å ta en pause og rusle en liten tur ut for å klarne hodet. Det er forresten ganske vanlig at Oslofolk som får besøk fra utlandet kommer for å få hjelp til å lage en god plan. Det er ikke så dumt, for vi vet jo en del om hva besøkende er på jakt etter.
Blir dere gode menneskekjennere av å møte en strøm av turister på jakt etter opplevelser?
– Det vil jeg si, vi kjenner igjen enkelte typer, om det er et par, en familie eller en liten gjeng studenter. Vi er ganske gode til raskt å kartlegge interesser og treffe med anbefalinger. Det som nesten alltid er et godt råd, uansett om du er på budsjett eller ikke, er døgnbillett med Ruter eller Oslo Pass. Det lønner seg som regel, og ikke minst åpner det byen for deg. Da kan du både få med deg de store severdighetene, noen museer eller bare rusle en tur på Grünerløkka. Nordmarka har blitt mer og mer populært, og det å oppleve naturen er i vekst. Mange benytter seg av guider som tilbyr padling på fjorden, vandring i marka eller langs Akerselva. Det er kanskje en liten trend med små private guidede opplevelser. Det anbefaler vi, da får du både gode opplevelser og mye historie og kunnskap underveis.
Hva er de vanligste spørsmålene dere får?
– Hvor kan jeg spise norsk mat? Folk vil ha fisk og reinsdyr. Hvordan kan jeg besøke øyene, eller hvordan kommer jeg meg til Bygdøy? Det er ganske vanlig. Er det omvisninger inne på Slottet? Hvor ligger Munchmuseet? Kan jeg se «Skrik»? Munch er viktig for Oslo. Det er litt gøy at mange blir overrasket over at det finnes mange varianter av «Skrik», det er ikke alle som vet at det finnes fire versjoner av motivet. Så «Skrik» kan du se både på Munchmuseet og Nasjonalmuseet. Det kommer veldig sjelden rare spørsmål, men det er jo noen som lurer på det er ville dyr som de må passe seg for i marka. Da pleier jeg å si at de må passe seg for hoggorm, men at det pleier å gå fint, smiler Christiane og forteller at de fleste som kommer er godt forberedt.

– Det kommer veldig sjelden rare spørsmål, men det er jo noen som lurer på det er ville dyr som de må passe seg for i marka.
– Christiane Blix-Nilsen
Hvis du skulle sette sammen din egen drømmedag i Oslo, hvordan ville den sett ut?
– Ta på joggesko og start langs Havnepromenaden og få med deg Bjørvika,Munch og Operaen. Gå videre mot Salt, og så kanskje ut på Karl Johan og opp til Slottet. Gå litt rundt i sentrum, Rådhuset og på Aker brygge. På tide med en liten kaffepause før du tar et av de store kunstmuseene, eller kanskje Bygdøy og Folkemuseet hvis du er interessert i historie. En guidet tur med buss eller båt er en fin måte å se mye på kort tid. Øyene og
fjorden er flott om sommeren. Den perfekte Oslo dagen avslutter jeg nok med å ta trikken opp til Grünerløkka og spist middag på en av de mange restaurantene der, sier Christiane før hun legger til at hun nok hadde trengt en dag til.
– Da ville jeg startet med Botanisk hage, det nye Tøyenbadet, Grünerløkka, Ekeberg eller Holmenkollen. Bygdøy, Huk og kyststien er også perfekt for en dag nummer to. Jeg ville beveget meg litt utenfor sentrum. Kanskje Akerselva med industrihistorien, Mathallen på veien ned mot byen. Det er så mye du kan gjøre i Oslo. Du trenger mer enn én perfekt dag. Start uansett hos oss for å komme i gang, og husk at du kan kjøpe billetter hos oss også.

På Oslo Visitor Center kan du få både informasjon og personlige anbefalinger på 14 forskjellige språk.
Christiane ville kanskje også lagt inn et festivalbesøk hvis det klaffet med drømmedagen, og hun mener at Oslo er en fantastisk festivalby.
– Det er noe for alle. Mat, kultur og musikk. Over Oslo er jo nesten verdt turen bare for den fantastiske utsikten. Tons of Rock fyller Ekebergsletta. Musikkfest Oslo er gratis og over hele byen. Du har Øyafestivalen, Piknik i Parken, Fornebu Music & Arts Festival. Miniøya er supert for familier – alle fra 0 til 12 år kan få sin festivaldebut der, jeg gleder meg til å ta med min fireåring dit i sommer. Med alle festivalene føles det som byen er i feststemning hver dag fram til ferien, og så blir det litt deilig sommerstille, før det starter igjen i august.
Det høres ut som dere på Oslo Visitor Centre kan hjelpe alle til å oppdage nye sider av byen. Burde vi være flinkere til å bruke all den kunnskapen dere sitter på?
– Det må jo være opp til hver enkelt, men her er alle hjertelig velkomne. Vi prøver å hjelpe alle så godt vi kan. Kom innom og slå av en prat om byen, uansett om du bor her eller kommer hit for første gang, oppfordrer Christiane.